2010. október 11., hétfő

Bajor miniszterelnök: nehezen illeszkednek be a törökök és az arabok

Thilo Sarazzin lemondatott Bundesbank-vezető után a bajok miniszterelnök fejét követelik a német ultraliberálisok, mert a politikus bírálni merészelte az idegen kultúrkörből érkezett bevándorlókat.
A Zöldek elítélő álláspontja után hétfőn újabb bírálatokat váltott ki a bajor miniszterelnök nyilatkozata, amelyben állást foglalt a török és arab bevándorlás leállítása mellett.

Maria Böhmer, a berlini kormány integrációs ombudsmanja sokkolónak nevezte Horst Seehofer szavait. Mint a Bild című bulvárlapnak nyilatkozva kifejtette: nem lehet a más kultúrkörhöz tartozó embereket "kollektív gyanúsításnak kitenni". Ez a módszer ráadásul aláássa a szövetségi kormánynak a bevándorlók integrációját célzó erőfeszítéseit - tette hozzá Böhmer.

A németországi törökök közössége bocsánatkérésre szólította fel Seehofert. Kenan Kolat, a szervezet elnöke a Berliner Zeitungban "elfogadhatatlannak és becsületsértőnek" nevezte a bajor politikus kijelentését. Szerinte ezzel Seehofer egyrészt meg akar bélyegezni bizonyos népcsoportokat, másrészt túl akar tenni Thilo Sarrazinon. (Az időközben posztjáról lemondott Bundesbank-vezető egy augusztusban megjelent könyvében beilleszkedni képtelen rétegnek nevezte a muzulmán, vagyis arab és török bevándorlókat, azt vetve a szemükre, hogy a népes családjaik révén húzott szociális támogatással voltaképpen élősködnek a német államon.)
Claudia Roth, a Zöldek elnöke a ZDF televíziónak nyilatkozva "hihetetlennek és botrányosnak" minősítette a bajor kormányfő szavait. "A kultúrkörtől függően jó és rossz bevándorlók megkülönböztetésével Seehofer bevitte a Sarrazin-féle rasszizmust az országos politikába" - fogalmazott Roth.

A bajor politikus vasárnap arról beszélt, hogy "az eltérő kultúrkörökből érkező bevándorlóknak, így a törököknek és az araboknak, összességében nehézségeik vannak" a beilleszkedés terén. Ebből pedig azt a következtetést vonta le, hogy "nincs szükségünk idegen kultúrkörökből érkező újabb bevándorlókra".

Támogatást kapott viszont Seehofer saját pártjából, a bajor Keresztényszociális Unióból (CSU). Hans-Peter Friedrich, a párt berlini képviselőcsoportjának elnöke hétfőn síkraszállt azért, hogy a német munkaerőpiac megnyitásakor kapjanak elsőbbséget az európai államokból érkező szakképzett munkavállalók. "Ezek az emberek könnyebben képesek beilleszkedni Németországban, mint az idegen kultúrkörökből érkezők" - állította, hozzátéve, hogy "Seehofernek teljesen igaza van".

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése